21 Oktober 2016
Leverbot onderzoek bij MestLab
Behalve bij schapen, geiten en runderen komen leverbotinfecties de laatste jaren ook regelmatig voor bij paarden. MestLab treft deze steeds vaker aan en ervaart dit als een opkomend probleem bij klanten, met name bij die klanten die in de zogenaamde risicogebieden hun paarden houden (Zie kaart NL).
Daarom breiden we ons standaard dienstenpakket uit met een specifieke test op leverbot middels de bekende Dorsmanmethode. (Cambridge 1956).
Leverbot is een parasiet die schade aan de lever(-functies) veroorzaakt. De lever is een belangrijke reiniger van het bloed en speelt samen met de alvleesklier ook een vitale rol bij het aanmaken van enzymen, cholesterol en de afscheiding van gal. Daarnaast is een goede leverfunctie nodig bij het op peil houden van de bloedsuiker- en vetzurenspiegel in het bloed en de opslag van vitaminen. Veel klachten worden veroorzaakt door de ophoping van afvalstoffen in de lever.
De leverbot heeft een ander levenscyclus dan bijvoorbeeld bloed- en spoelwormen omdat zij als tussengastheer een zoetwaterslak (Galba Truncatula) nodig heeft om zich te ontwikkelen. Leverbotinfecties komen dan ook vooral voor bij paarden die op laaggelegen, vochtige weilanden hebben gelopen, al dan niet in combinatie met schapen, geiten of runderen.
|
Paarden hebben een sterke natuurlijke weerstand tegen leverbot en de infectie-symptomen zijn niet gemakkelijk te herkennen. Verminderde eetlust, vermagering, een doffe vacht en diarree kunnen wijzen op leverbotbesmetting.
De uitslag voor leverbot is negatief of positief (ja/nee); behandeling kan plaatsvinden met triclabendazole.
Meestal komt leverbot voor samen met bloed- en/of spoelwormen en daarom worden de beide testen gecombineerd uitgevoerd, dus een leverbottest (Dorsman methode) vindt altijd plaats naast een standaard mestonderzoek (McMaster methode).
De combi-monstersets à € 32,50 incl. BTW zijn te bestellen via onze website. Meerdere sets en staffelprijzen op afspraak.
Voor meer info graag mailen of bellen naar MestLab.nl:
lambert@mestlab.nl / tel. 06 20 62 88 99
|
 |
10 Maart 2017
Giardia besmetting : het belang van vers en schoon drinkwater !
Met enige (sombere) regelmaat treft MestLab bij haar mestonderzoeken Giardia aan. Giardia is een verzamelnaam voor eencellige parasieten die in de darmen leven en waarvan de Giardia Lamblia de meest voorkomende bacterie is.
De actieve vormen van deze parasieten (de zgn. trofozoieten) zuigen zich vast aan de darmwanden waardoor de verwerking van voeding negatief wordt beïnvloed en er - chronische - diarree kan ontstaan, de zogenaamde Giardiasis (of Lambliasis).
Deze trofozoieten overleven niet (lang) buiten het lichaam, maar zij vormen wel de inactieve vorm, de cysten.
De cysten van Giardia die worden uitgescheiden met de mest overleven weken tot maanden op de grond en vooral in water.
Na opname door het paard vormen ze zich in de darmen om tot ziekmakende trofozoïeten. Deze vormen dan weer cysten en zo is de levenscirkel rond.
Symptomen behalve de al genoemde diarree zijn verminderde levendigheid, een slechtere vacht en gewichtsverlies. Ook ruikt de mest meer dan normaal het geval is. Remedie bij paarden is het toedienen van fenbendazol (zoals in bijv. Panacur).
Giardiasis is een van de meest optredende infecties overgebracht door drinkwater.
Preventie door hygiënisch hiermee om te gaan is dus erg belangrijk ! Vooral in het weideseizoen is het van belang dat paarden over vers en schoon drinkwater beschikken en dat de drinkbakken regelmatig worden gereinigd !
Op de plaatjes: de Cyste en de Trofozoiet (kwal-achtige figuur).
|
 |
 |
|