MESTLAB.EU : Vakantie / Vacances / Holidays

Mestlab.eu is gesloten vanaf 2 tot 16 augustus in verband met vakantie om daarna onze klanten weer fris en vol energie optimaal van dienst te kunnen zijn. Laatste inzendingen adviseren wij te doen op uiterlijk 28 juli. 16 augustus zijn we weer open dus u kunt vanaf dan weer monsters inzenden. Bestellingen kunnen gewoon worden geplaatst maar worden na 12 augustus uitgeleverd.

Mestlab.eu est ferme du 2 au 16 août, nous allons passer de belles vacances puis retourner dans la saison d´automne plein d´énergie et pouvoir servir nos clients super frais. Nous vous conseillons de faire les dernières soumissions le 28 juillet. Le 16 août , nous sommes à nouveau ouverts afin que vous puissiez envoyer les echantillons à partir de cette date. On peut ordonner comme d´habitude, livraison sera après août 16.

Mestlab.eu is closed from August 2 to August 16, we are going to have a nice holiday and then go back into the autumn season full of energy and be able to serve our sides super fresh. We advise you to do the latest entries on July 28. August 16 we are open again so you can send samples from that date onwards. Orders can be placed as usual but will be delivered after August 16.

Home/Activiteiten

MestLab.eu is als enig parasitologisch laboratorium volledig en uitsluitend gespecialiseerd in mestonderzoek voor paarden ter bestrijding van wormen. Onze klanten zijn professionals, particulieren en dierenartsen. Wij doen ons wormonderzoek voornamelijk voor relaties in Nederland en België maar ook in enkele andere landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en Zweden. Wij werken daarbij nauw samen met erkende paardenartsen en specialisten inwendige geneeskunde paard. Daardoor kunnen wij onze klanten ook zeer deskundig adviseren over wormbestrijding.

In de vrije natuur horen wormen tot op zekere hoogte bij paarden maar in de omstandigheden waarin onze paarden worden gehouden bestaat geen werkelijke natuurlijke balans meer en kunnen zonder controle en behandelingen, te zware wormbesmettingen helaas makkelijk optreden met alle schadelijke gevolgen van dien.

Maagdarmwormen zijn namelijk ziekteverwekkende inwendige parasieten. Het belangrijkste van moderne wormbestrijding is het voorkomen bij het paard van een teveel aan schadelijke maagdarmwormen door monitoring om de balans tussen weerstand en infectiedruk te bewaken.

Het bestrijden van wormen moet selectief gebeuren om de ontwikkeling van resistentie tegen anthelminthica (wormenkuren) tegen te gaan en om het paard de gelegenheid te geven een zekere natuurlijke weerstand tegen wormen op te bouwen.

Vroeger dacht men dat paarden geen weerstand op konden bouwen tegen worminfecties, en daarom hebben we jarenlang alle paarden preventief, met een (te) hoge frequentie, ontwormd. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dit echter onjuist te zijn. Paarden bouwen wel degelijk een bepaalde weerstand op tegen wormen. Daarom is het niet nodig om alle paarden die bij elkaar in de wei lopen, tegelijkertijd en preventief te ontwormen. Op basis van mestonderzoeken kunnen we zeer selectief alleen nog die paarden ontwormen die het echt nodig hebben. Waarom zou je immers medicijnen gebruiken voor een paard dat niet ziek is? Op deze manier hoef je je paard niet te belasten met anthelmintica die hij of zij niet nodig heeft, en werken we de resistentie niet langer in de hand. Als je paard dan echt een keer een worminfectie heeft, hebben we in ieder geval nog producten waar geen resistentie tegen bestaat en die dus nog werken!

In de praktijk blijken alle paarden vatbaar voor worminfecties maar hebben met name jonge en oudere paarden een verhoogd risico.Daarom is regelmatige controle op de aanwezigheid van wormeitjes, en de specificatie van soort en aantal, noodzakelijk om een goede gezondheid van het paard veilig te stellen. Voor sommige situaties is ontworming wel geboden, maar daarom overleggen wij altijd met onze veterinairen en is het van belang dat wij weten wat de leefomstandigheden van de paarden zijn.

De controle op wormeitjes, de wormbestrijding, gebeurt via gericht mest onderzoek dat periodiek moeten worden herhaald. Het beste is dit 3 tot 4 keer per jaar te doen, en sowieso in het voorjaar, de zomer en het najaar. Wanneer men echter begint met het monitoren is het zeker raadzaam in het eerste jaar vaker te controleren en kan het raadzaam zijn in dat najaar voor de zekerheid nog eens preventief te ontwormen als er vermoeden is van ingekapselde larven. Dit totdat een goed en betrouwbaar wormprofiel van het paard is ontstaan.

MestLab.eu test alle mestmonsters op:
  1. Bloedwormen (Strongyliden, vnl cyathostominae)
  2. Spoelwormen (Parascaris equorum)
  3. Lintwormen (Anoplocephala perfoliata)
  4. Veulenworm (Strongyloides westeri)
  5. Aarsmade (Oxyuris)
  6. Leverbot (Fasciola hepatica), op bestelling als extra test in combinatie met standaard mestonderzoek
  7. Longworm (Dictyocaulus arnfieldi), op bestelling als extra test in combinatie met standaard mestonderzoek
  8. Zand , Giardia, Eimeria, overig
Bij een positieve uitslag is er sprake is van een onacceptabele wormbesmetting en dient een gericht, doeltreffend wormmiddel te worden toegediend.
Na circa 6 weken moet dan nog een controle-onderzoek van de mest plaats vinden om te checken of de wormenkuur correct heeft gewerkt.

Wormkuren zijn uitsluitend nog verkrijgbaar op recept van een dierenarts. Maar u kunt dus ook via MestLab.eu direct de juiste worm-kuur voor uw paard bestellen. Dit kan uitsluitend per mail of telefoon, dus niet via deze site.

Doelgericht ontwormen - indien nodig - is uiteindelijk niet alleen beter voor uw paard maar ook voor uw portemonnee.

Onze prijzen voor complete analyses zijn:

1 t/m 5   € 14,00 / stuk / incl. BTW
6 t/m 10 € 13,00 / stuk / incl. BTW
>10 Op afspraak
Leverbottest (combi) € 32,50 / stuk / incl. BTW (meerdere op afspraak)

Longwormtest (combi) € 30,00 / stuk / incl. BTW (meerdere op afspraak)

Deze prijs is incl. verzendkosten naar u van de monsterset(s), volledige analyse en toezending van de testuitslag(en).
Als extra service testen wij de mest ook op eventuele aanwezigheid van zand. Indien wij dit signaleren, kunt u via MestLab.eu desgewenst ook een zandweg-middel bestellen.

In geval wij andere organismen waarnemen zoals Giardia of Eimeria, wordt dit ook apart gemeld en een advies verstrekt.


Onze gegevens :

Nederland
MestLab.eu V.O.F.
Hopmeerweg 3 B
4725 SH Wouwse Plantage

Lid Nederlandse Vereniging voor Parasitologie
België
MestLab.eu
Postbus 88
2910 EssenFax : 0165 – 51 28 59
GSM : +31 (0)6 20 62 88 99 (Lambèrt van Nispen)
Whatsapp : Lambèrt van Nispen
E-mail: info@mestlab.eu
Bankrekening: NL 47 ABNA 0519 416 090
BIC: ABNA NL 2A
KVK nummer: 57244944
BTW nr.: NL 852499152B01
Privacyverklaring

® Hosted by whoosh.be