Nieuws/Actueel

9 Maart 2019 Nog steeds actueel :Leverbot onderzoek bij MestLab

Behalve bij schapen, geiten en runderen komen leverbotinfecties de laatste jaren ook regelmatig voor bij paarden. MestLab treft deze steeds vaker aan en ervaart dit als een opkomend probleem bij klanten, met name bij die klanten die in de zogenaamde risicogebieden hun paarden houden (Zie kaart NL).

Daarom breiden we ons standaard dienstenpakket uit met een specifieke test op leverbot middels de bekende Dorsmanmethode. (Cambridge 1956).

Leverbot is een parasiet, een worm, die schade aan de lever(-functies) veroorzaakt. De lever is een belangrijke reiniger van het bloed en speelt samen met de alvleesklier ook een vitale rol bij het aanmaken van enzymen, cholesterol en de afscheiding van gal. Daarnaast is een goede leverfunctie nodig bij het op peil houden van de bloedsuiker- en vetzurenspiegel in het bloed en de opslag van vitaminen. Veel klachten worden veroorzaakt door de ophoping van afvalstoffen in de lever.

De leverbot heeft een ander levenscyclus dan bijvoorbeeld bloedworm, lintworm en spoelworm omdat zij als tussengastheer een zoetwaterslak (Galba Truncatula) nodig heeft om zich te ontwikkelen. Leverbotinfecties komen dan ook vooral voor bij paarden die op laaggelegen, vochtige weilanden hebben gelopen, al dan niet in combinatie met schapen, geiten of runderen.

Paarden hebben een sterke natuurlijke weerstand tegen leverbot en de infectie-symptomen zijn niet gemakkelijk te herkennen. Verminderde eetlust, vermagering, een doffe vacht en diarree kunnen wijzen op leverbotbesmetting. De uitslag voor leverbot is negatief of positief (ja/nee); behandeling kan plaatsvinden met triclabendazole.

Meestal komt leverbot voor samen met bloed- en/of spoelwormen en daarom worden de beide testen gecombineerd uitgevoerd, dus een leverbottest (Dorsman methode) vindt altijd plaats naast een standaard mestonderzoek (McMaster methode). De combi-monstersets à € 32,50 incl. BTW zijn te bestellen via onze website. Meerdere sets en staffelprijzen op afspraak.

Voor meer info graag mailen of bellen naar MestLab.nl:
lambert@mestlab.nl / tel. 06 20 62 88 99


7 Maart 2019 Giardia besmetting : het belang van vers en schoon drinkwater !

Met enige (sombere) regelmaat treft MestLab bij haar mestonderzoeken Giardia aan. Giardia is een verzamelnaam voor eencellige parasitaire organismen die in de darmen leven en waarvan de Giardia Lamblia de meest voorkomende bacterie is. De actieve vormen van deze parasieten (de zgn. trofozoieten) zuigen zich vast aan de darmwanden waardoor de verwerking van voeding negatief wordt beïnvloed en er - chronische - diarree kan ontstaan, de zogenaamde Giardiasis (of Lambliasis). Deze trofozoieten overleven niet (lang) buiten het lichaam, maar zij vormen wel de inactieve vorm, de cysten.
De cysten van Giardia die worden uitgescheiden met de mest overleven weken tot maanden op de grond en vooral in water.
Na opname door het paard vormen ze zich in de darmen om tot ziekmakende trofozoïeten. Deze vormen dan weer cysten en zo is de levenscirkel rond.
Symptomen behalve de al genoemde diarree zijn verminderde levendigheid, een slechtere vacht en gewichtsverlies. Ook ruikt de mest meer dan normaal het geval is. Remedie bij paarden is het toedienen van fenbendazol (zoals in bijv. Panacur). Giardiasis is een van de meest optredende infecties overgebracht door drinkwater.
Preventie door hygiënisch hiermee om te gaan is dus erg belangrijk ! Vooral in het weideseizoen is het van belang dat paarden over vers en schoon drinkwater beschikken en dat de drinkbakken regelmatig worden gereinigd !
Op de plaatjes: de Cyste en de Trofozoiet (kwal-achtige figuur).

17 februari 2019

MESTLAB.EU …….. PRIJSVOORDEEL VOOR ONZE KLANTEN !

Al 7 jaar is Mestlab.eu het meest vertrouwde en voordeligste adres voor mestonderzoek in België, Nederland en omringende landen. Wij werken voor particulieren, professionele stallen en dierenartsen. Alle onderzoeken gebeuren in ons eigen, up-to-date laboratorium. Mestlab.eu is als enige volledig gespecialiseerd in mestonderzoek bij paarden en heeft zodoende ook de grootste omvang op dat gebied.

Hierdoor slagen wij er in om steeds onze kwaliteit en efficiëntie te verbeteren. Deze voordelen geeft Mestlab.eu door aan haar klanten zodat wij onze prijzen nooit hebben verhoogd. Een volledig en gedetailleerd mestonderzoek kost nog altijd maximaal € 14,00 als basistarief voor 1 test. Bij meerdere testen gelden interessante kortingen, ook hebben we speciale arrangementen en abonnementen alsmede op maatgemaakte pakketten voor stallen en dierenartsen.

Onze standaard mestonderzoeken (McMaster / Flotac) richten zich op bloed-, spoel, veulen- en lintwormen en aarsmaden. Ook eventueel zand, Giardia, Eimeria en Habronema worden gerapporteerd. Daarnaast biedt Mestlab.eu optioneel specifieke testen op leverbot en longworm alsmede onderzoeken naar pH-waarden.

Mestlab.eu werkt internationaal samen met paardenartsen, veterinaire specialisten en voedingsexperts om optimale adviezen te kunnen geven. Desgewenst zijn wormenkuren zo ook via ons verkrijgbaar.

Voor uitgebreide info over mestonderzoek paard : www.mestlab.eu

Vragen / individueel advies gewenst ?

Persoonlijk contact staat bij ons voorop dus even bellen naar +31 6 20 62 88 99 of mailen naar : lambert@mestlab.eu.

Bestellen kan op onze EU website , maar ook via onze (gratis te downloaden) Mestlab.eu App !

Mestlab.eu : 4 caring professionals.
1 Maart 2019

MESTONDERZOEK WORMBESTRIJDING / ONTWORMEN PAARD PRIJSVERGELIJKING

De prijzen van mestonderzoek voor paarden lopen nogal uiteen.

Op basis van – openbare - website-informatie heeft Mestlab.eu een vergelijking gemaakt van de basisprijzen voor 1 mestonderzoek bij verschillende aanbieders per 1 maart 2019:

A) Mestlab.eu, alle EU landen € 14,00
B) Hipposupport (NL) € 14,25
C) Worm & Co NL € 14,99
D) Worm & Co Belgie € 18,50
E) VPL Het Woud NL € 17,50
F) VPL Het Woud Buitenland € 18,50

Waarvan acte.

Mestlab.eu : 4 caring professionals.
10 Maart 2019

PRIJZEN MESTONDERZOEK IN BELGIË

Sinds kort is er in België een nieuwe aanbieder van mestonderzoek . Deze heeft geen eigen faciliteiten maar stelt – vreemd genoeg – wel het enige echte labo te zijn. Een objectieve vergelijking van prijzen geeft eveneens een opmerkelijk beeld.

BELGIË PRIJZEN MESTONDERZOEKEN incl. BTW (Websites)

Aantal: Worm & Co / Mestlab / Verschil

1 stuks € 18,50 / € 14,00 / 32%

2 t/m 5 € 18,25 / € 14,00 / 30%

6 t/m 10 € 17,99 / € 13,00 / 38%

> 10 € 17,50 / afspraak / > 45%

> 25 overleg / afspraak / ?

Mestlab.eu vindt concurrentie prima mits fair. Maar de prijzen die deze nieuwe partij aan Belgen vraagt zijn ook nog eens ruim 30 % hoger dan zij voor exact dezelfde diensten in Nederland vraagt. Een opmerkelijk en voor ons onverklaarbaar prijsverschil. Mestlab.eu werkt sinds 7 jaar in België, Nederland en andere EU landen. Door onze omvang en de efficiëntie van ons eigen lab hebben wij ook al 7 jaar een vaste (laagste) prijs voor alle klanten in alle EU landen. (Zie : www.mestlab.eu)

Dus Belgen (en Nederlanders) pas op uw zaak !

One lab, one price, all countries.

Mestlab.eu : 4 caring professionals.
7 April 2019

BEL VOOR PERSOONLIJK ADVIES MESTLAB.EU

Mest, onderzoek, paardenmest opsturen, wormen bestrijden, wormonderzoek, wormenkuren, bloedwormen, spoelwormen, lintwormen, aarsmaden, veulenwormen, leverbot bij paarden, longworm infecties bij ponies, gratis advies, goedkoop, het enige echte parasitair veterinair laboratorium en mestonderzoek paard, ........

Dwarrelt het je soms voor de ogen ?

Tja, dat kunnen wij ons indenken. Modern mestbeleid en mest mangement lijken ingewikkeld maar wij staan je graag te woord voor deskundig en persoonlijk advies over mestonderzoek,wormen en wormbestrijding. Dus bel gerust +31(0)6 20 62 88 99

Mestlab.eu : 4 caring professionals.
8 April 2019

ESDOORNALARM !
Bron: Paardenpunt Vlaanderen.

Het aantal gevallen van atypische myopathie blijft de laatste dagen maar stijgen.

Er wordt aangeraden in de mate van het mogelijke:

• Tijdelijk de toegang te beperken tot weiden die zaailingen van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) bevatte (of eventueel deze delen af te sluiten voor de paarden).

• De tijd die het paard doorbrengt op de weide te beperken (de meeste klinische gevallen stonden langer dan 6 uur/ dag op de weide) en eventueel de paarden te voederen alvorens ze op de weide te laten.

• Een weiderotatie te organiseren zodat de paarden enkel op weiden met voldoende gras staan.

• Geen hooi of ander voeder op dezelfde grond te plaatsen.

• De zaailingen zo vroeg mogelijk te verwijderen (maaien, vermalen…; eventueel kunnen ze zelfs verbrand worden). Vermijd toxische producten i.v.m. milieubescherming. Opgelet, de paarden kunnen op dat moment nog niet op de weide gelaten worden omdat zelfs de gehooide zaailingen toxines kunnen bevatten. Er wordt aangeraden te wachten tot de zaailingen volledig zijn afgebroken en het gras voldoende is gegroeid.

• De omliggende esdoorns eventueel te verwijderen om te vermijden dat ze bloemen en zaden produceren die op het weiland terecht komen.

Zowel dierenartsen als paardenhouders/eigenaars die geconfronteerd worden met een geval van esdoornvergiftiging worden verzocht om dat door te geven aan het meldpunt:

• Voor paardenhouders/eigenaars: http://labos.ulg.ac.be/myopathie-aty…/…/declare-case-owners/ • Voor dierenartsen: http://labos.ulg.ac.be/…/veterin…/declare-case-veterinarian/

Mestlab.eu : 4 caring professionals.
14 April 2019

NU TEKEN-KAART GRATIS BIJ MESTONDERZOEK !

De beruchte teken zijn geleedpotige parasieten die gevaarlijk zijn voor mensen, paarden en honden.

De ziekte van Lyme die wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie, wordt overgedragen door de teek.

Iedereen die met paard en hond in de natuur komt loopt dan ook risico.

Maar teken zijn ook simpel te verwijderen met de zgn. Tekenkaart die je als een soort creditcard bij je kunt dragen.

Ter gelegenheid van ons 7 jarig jubileum geeft Mestlab.eu vanaf nu (zolang de voorraad strek) gratis een teken-kaart cadeau bij alle bestellingen.

Zo kun je jezelf, je paard en je hond optimaal beschermen.

Mestlab.eu : 4 caring professionals.
10 Juni 2019

MESTLAB.EU op HORSE EVENT 2019

Het 18e Horse Event is op 13, 14 en 15 september bij Expo Haarlemmermeer.
Traditiegetrouw is MestLab.eu hierbij aanwezig met een informatieve stand en leuke, speciale beursaanbiedingen !

Maandag 10 juni start de kaartverkoop en profiteer je van een kortingstarief.

Bestellen doe je via Ticketshop. Let op dat je de juiste dag selecteert bij het bestellen van je ticket(s).
Heb je vragen over de Ticketshop? Neem dan contact op met Ticketpoint, op telefoonnummer: 0900-9000 8000.

Mestlab.eu : 4 caring professionals.
19 Juni 2019

Opgelet voor oprukkend Jacobskruiskruid !

Jacobskruiskruid vormt een ernstig gevaar voor paarden, pony´s, koeien en ezels. Het eten van dit kruid kan voor deze dieren de dood betekenen. Overleven zij een vergiftiging, dan zullen zij nooit volledig herstellen. Een paard zal normaliter geen jacobskruiskruid eten, maar herkent het niet in gedroogde vorm (hooi bijv.).

Jacobskruiskruid valt erg moeilijk te bestrijden en vermenigvuldigt zich razendsnel. Het is dus alarmerend om elke zomer opnieuw te moeten vaststellen dat dit gevaarlijke kruid steeds meer voorkomt. Ook vandaag is dit weer overduidelijk. Jacobskruiskruid verovert talloze weiden, natuurgebieden, perceelranden, wegbermen... Sommige staan zelfs overvol.

Je kunt jacobskruiskruid bestrijden door de plant handmatig te verwijderen (met wortels) of herhaaldelijk te maaien (voor de zaadzetting). Je treed daarnaast best preventief op door de weide regelmatig te maaien en te bemesten zodat er een grastapijt met goed gesloten zoden ontstaat waarin jacobskruiskruid geen kans tot kieming krijgt. Ook de natuurlijke vijanden van de plant, waaronder de rupsen van de mooie jacobsvlinder, worden op sommige plaatsen gebruikt om de plant te bestrijden.

Jacobskruiskruid komt regelmatig voor op wegbermen, in natuurgebieden, … en verspreidt zich via daar verder. Chemische bestrijding is hier in principe niet toegelaten. Plaatselijk regelmatig kort maaien en bloei vermijden helpt verspreiding in aanpalende graas- en hooiweiden te voorkomen.

Bron: PaardenPuntVlaanderen.

MestLab.eu : 4 caring professionals