NIEUWSBRIEF (nl) 7-9-19

Beste relatie,

in deze nieuwsbrief vragen we kort uw aandacht voor enkele actuele zaken

1) HORSE EVENT 13,14 en 15 september vindt Horse Event plaats in de Expo Haarlemmermeer te Vijfhuizen. Iedereen kan zich daar uitgebreid laten informeren over nut en noodzaak van mestonderzoek in onze stand nr. 44. En we hebben ook aantrekkelijke beursaanbiedingen voor onze bezoekers.

2) NAJAARSONDERZOEKEN Daarna start weer de periode van najaars-mestonderzoek. Vanwege de sterke toename van het aantal onderzoeken bij ons is het verstandig tijdig uw mestonderzoek te bestellen. Dan sturen wij - naar keuze - het gewenste aantal potjes of zakjes alvast naar u toe.

3) HORZELLARVEN Het kan wenselijk zijn eventuele horzellarven te bestrijden. Hiervoor adviseren wij een combinatie-middel van praziquantel + moxidectine (PraMox). Deze kunnen ook via ons worden besteld. De prijzen zijn afhankelijk van aantal benodigde kuren, informeer gerust even er email. Omdat wormkuren selectief werken raden we aan toch mestonderzoek te doen ook als u preventief wenst te ontwormen. Spoelwormen en aarsmaden bijvoorbeeld zijn zeer schadelijk maar niet of nauwelijks gevoelig genoemde combinatie-middelen.

4) pH WAARDEN Tenslotte wijzen we u graag op de mogelijkheid om – op stalniveau – mest bij ons te laten onderzoeken op de pH-waarde. Deze geeft een goede indicatie voor de juiste voedingsbalans (m.a.w. brok : ruwvoeder) en maag- en verzurings-problemen. Vooral daar waar gepresteerd moet worden, zoals bij sportstallen maar ook maneges, kan zo’n onderzoek een toegevoegde waarde zijn. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Voor vragen kunt u bellen / mailen:

Tel : +31 (0)6 20 62 88 99

Mail: lambert@mestlab.eu

Mestlab.eu : caring 4 your horses !
2-10-19

MESTONDERZOEK VOORKOMT TOENAME RESISTENTIE

Eén van de belangrijkste redenen voor het doen van mestonderzoek is het tegengaan van resistentie zodat wormen blijven reageren op de (beperkte) middelen die we nog over hebben.

Na eerdere meldingen van resistentie van spoelwormen tegen ivermectine door studies in de USA en Australië, worden we nu opgeschrikt door berichten van resistentie van spoelwormen tegen pyrantel in Zweden.

Reden te meer dus om nu eindelijk eens te stoppen met “blind ontwormen” en pas ná gedegen mestonderzoek gericht en selectief wormen te bestrijden !

MestLab.eu : caring 4 your horses.
4-10-19

MESTONDERZOEK IN HET NAJAAR.

Bestel tijdig je mestonderzoek(en) voor oktober en november !

Omdat de algemene infectiedruk dit jaar is toegenomen, is het nu extra belangrijk je paard(en) goed te laten controleren.

Een herinnering aan mestonderzoek in het najaar verschijnt deze week ook in De Paardenkrant, het NRPS-blad, De Hippische Ondernemer en op Horses.nl.

Nou ja, je kunt het dus niet vergeten…..

MestLab.eu : caring 4 your horses.
12 Oktober 2019

MESTONDERZOEK : OOK VEULENS CHECKEN !

Dit knappe veulen was voor de aankoop preventief. “blind” ontwormd maar de nieuwe eigenaar liet voor de zekerheid toch mestonderzoek doen. We vonden een schrikbarend hoog aantal spoelwormen in combinatie met veel zand in de mest. Reden om meteen de dierenarts in te schakelen om het veulen onder goede begeleiding te laten behandelen. En gelukkig met succes !

MestLab.eu : caring 4 your horses.
16 Oktober 2019

STIKSTOF & PAARDEN

Ook voor paarden en ponies berekent de overheid een forfaitaire stikstofproductie. Deze bedraagt voor paarden (vanaf stokmaat 1.56 en inclusief veulens tot 6 maanden) 53,7 kilo per jaar en voor ponies (tot stokmaat 1.56 en incl. veulens tot 6 maanden) 29,3 kilo per jaar.

Dat is weliswaar een pak minder dan melkvee maar je gaat je toch afvragen waar het zwalkende overheidsbeleid zich straks weer op gaat richten…….

Moeten we dan ook met onze paarden naar het Malieveld ?

MestLab.eu : caring 4 your horse
Nieuws/Actueel

9 Maart 2019 Nog steeds actueel :Leverbot onderzoek bij MestLab

Behalve bij schapen, geiten en runderen komen leverbotinfecties de laatste jaren ook regelmatig voor bij paarden. MestLab treft deze steeds vaker aan en ervaart dit als een opkomend probleem bij klanten, met name bij die klanten die in de zogenaamde risicogebieden hun paarden houden (Zie kaart NL).

Daarom breiden we ons standaard dienstenpakket uit met een specifieke test op leverbot middels de bekende Dorsmanmethode. (Cambridge 1956).

Leverbot is een parasiet, een worm, die schade aan de lever(-functies) veroorzaakt. De lever is een belangrijke reiniger van het bloed en speelt samen met de alvleesklier ook een vitale rol bij het aanmaken van enzymen, cholesterol en de afscheiding van gal. Daarnaast is een goede leverfunctie nodig bij het op peil houden van de bloedsuiker- en vetzurenspiegel in het bloed en de opslag van vitaminen. Veel klachten worden veroorzaakt door de ophoping van afvalstoffen in de lever.

De leverbot heeft een ander levenscyclus dan bijvoorbeeld bloedworm, lintworm en spoelworm omdat zij als tussengastheer een zoetwaterslak (Galba Truncatula) nodig heeft om zich te ontwikkelen. Leverbotinfecties komen dan ook vooral voor bij paarden die op laaggelegen, vochtige weilanden hebben gelopen, al dan niet in combinatie met schapen, geiten of runderen.

Paarden hebben een sterke natuurlijke weerstand tegen leverbot en de infectie-symptomen zijn niet gemakkelijk te herkennen. Verminderde eetlust, vermagering, een doffe vacht en diarree kunnen wijzen op leverbotbesmetting. De uitslag voor leverbot is negatief of positief (ja/nee); behandeling kan plaatsvinden met triclabendazole.

Meestal komt leverbot voor samen met bloed- en/of spoelwormen en daarom worden de beide testen gecombineerd uitgevoerd, dus een leverbottest (Dorsman methode) vindt altijd plaats naast een standaard mestonderzoek (McMaster methode). De combi-monstersets à € 32,50 incl. BTW zijn te bestellen via onze website. Meerdere sets en staffelprijzen op afspraak.

Voor meer info graag mailen of bellen naar MestLab.nl:
lambert@mestlab.nl / tel. 06 20 62 88 99


7 Maart 2019 Giardia besmetting : het belang van vers en schoon drinkwater !

Met enige (sombere) regelmaat treft MestLab bij haar mestonderzoeken Giardia aan. Giardia is een verzamelnaam voor eencellige parasitaire organismen die in de darmen leven en waarvan de Giardia Lamblia de meest voorkomende bacterie is. De actieve vormen van deze parasieten (de zgn. trofozoieten) zuigen zich vast aan de darmwanden waardoor de verwerking van voeding negatief wordt beïnvloed en er - chronische - diarree kan ontstaan, de zogenaamde Giardiasis (of Lambliasis). Deze trofozoieten overleven niet (lang) buiten het lichaam, maar zij vormen wel de inactieve vorm, de cysten.
De cysten van Giardia die worden uitgescheiden met de mest overleven weken tot maanden op de grond en vooral in water.
Na opname door het paard vormen ze zich in de darmen om tot ziekmakende trofozoïeten. Deze vormen dan weer cysten en zo is de levenscirkel rond.
Symptomen behalve de al genoemde diarree zijn verminderde levendigheid, een slechtere vacht en gewichtsverlies. Ook ruikt de mest meer dan normaal het geval is. Remedie bij paarden is het toedienen van fenbendazol (zoals in bijv. Panacur). Giardiasis is een van de meest optredende infecties overgebracht door drinkwater.
Preventie door hygiënisch hiermee om te gaan is dus erg belangrijk ! Vooral in het weideseizoen is het van belang dat paarden over vers en schoon drinkwater beschikken en dat de drinkbakken regelmatig worden gereinigd !
Op de plaatjes: de Cyste en de Trofozoiet (kwal-achtige figuur).

17 februari 2019

MESTLAB.EU …….. PRIJSVOORDEEL VOOR ONZE KLANTEN !

Al 7 jaar is Mestlab.eu het meest vertrouwde en voordeligste adres voor mestonderzoek in België, Nederland en omringende landen. Wij werken voor particulieren, professionele stallen en dierenartsen. Alle onderzoeken gebeuren in ons eigen, up-to-date laboratorium. Mestlab.eu is als enige volledig gespecialiseerd in mestonderzoek bij paarden en heeft zodoende ook de grootste omvang op dat gebied.

Hierdoor slagen wij er in om steeds onze kwaliteit en efficiëntie te verbeteren. Deze voordelen geeft Mestlab.eu door aan haar klanten zodat wij onze prijzen nooit hebben verhoogd. Een volledig en gedetailleerd mestonderzoek kost nog altijd maximaal € 14,00 als basistarief voor 1 test. Bij meerdere testen gelden interessante kortingen, ook hebben we speciale arrangementen en abonnementen alsmede op maatgemaakte pakketten voor stallen en dierenartsen.

Onze standaard mestonderzoeken (McMaster / Flotac) richten zich op bloed-, spoel, veulen- en lintwormen en aarsmaden. Ook eventueel zand, Giardia, Eimeria en Habronema worden gerapporteerd. Daarnaast biedt Mestlab.eu optioneel specifieke testen op leverbot en longworm alsmede onderzoeken naar pH-waarden.

Mestlab.eu werkt internationaal samen met paardenartsen, veterinaire specialisten en voedingsexperts om optimale adviezen te kunnen geven. Desgewenst zijn wormenkuren zo ook via ons verkrijgbaar.

Voor uitgebreide info over mestonderzoek paard : www.mestlab.eu

Vragen / individueel advies gewenst ?

Persoonlijk contact staat bij ons voorop dus even bellen naar +31 6 20 62 88 99 of mailen naar : lambert@mestlab.eu.

Bestellen kan op onze EU website , maar ook via onze (gratis te downloaden) Mestlab.eu App !

Mestlab.eu : caring 4 your horses.
1 Maart 2019

MESTONDERZOEK WORMBESTRIJDING / ONTWORMEN PAARD PRIJSVERGELIJKING

De prijzen van mestonderzoek voor paarden lopen nogal uiteen.

Op basis van – openbare - website-informatie heeft Mestlab.eu een vergelijking gemaakt van de basisprijzen voor 1 mestonderzoek bij verschillende aanbieders per 1 maart 2019:

A) Mestlab.eu, alle EU landen € 14,00
B) Hipposupport (NL) € 14,25
C) Worm & Co NL € 14,99
D) Worm & Co Belgie € 18,50
E) VPL Het Woud NL € 17,50
F) VPL Het Woud Buitenland € 18,50

Waarvan acte.

Mestlab.eu : caring 4 your horses.
10 Maart 2019

PRIJZEN MESTONDERZOEK IN BELGIË

Sinds kort is er in België een nieuwe aanbieder van mestonderzoek . Deze heeft geen eigen faciliteiten maar stelt – vreemd genoeg – wel het enige echte labo te zijn. Een objectieve vergelijking van prijzen geeft eveneens een opmerkelijk beeld.

BELGIË PRIJZEN MESTONDERZOEKEN incl. BTW (Websites)

Aantal: Worm & Co / Mestlab / Verschil

1 stuks € 18,50 / € 14,00 / 32%

2 t/m 5 € 18,25 / € 14,00 / 30%

6 t/m 10 € 17,99 / € 13,00 / 38%

> 10 € 17,50 / afspraak / > 45%

> 25 overleg / afspraak / ?

Mestlab.eu vindt concurrentie prima mits fair. Maar de prijzen die deze nieuwe partij aan Belgen vraagt zijn ook nog eens ruim 30 % hoger dan zij voor exact dezelfde diensten in Nederland vraagt. Een opmerkelijk en voor ons onverklaarbaar prijsverschil. Mestlab.eu werkt sinds 7 jaar in België, Nederland en andere EU landen. Door onze omvang en de efficiëntie van ons eigen lab hebben wij ook al 7 jaar een vaste (laagste) prijs voor alle klanten in alle EU landen. (Zie : www.mestlab.eu)

Dus Belgen (en Nederlanders) pas op uw zaak !

One lab, one price, all countries.

Mestlab.eu : 4 caring professionals.
7 April 2019

BEL VOOR PERSOONLIJK ADVIES MESTLAB.EU

Mest, onderzoek, paardenmest opsturen, wormen bestrijden, wormonderzoek, wormenkuren, bloedwormen, spoelwormen, lintwormen, aarsmaden, veulenwormen, leverbot bij paarden, longworm infecties bij ponies, gratis advies, goedkoop, het enige echte parasitair veterinair laboratorium en mestonderzoek paard, ........

Dwarrelt het je soms voor de ogen ?

Tja, dat kunnen wij ons indenken. Modern mestbeleid en mest mangement lijken ingewikkeld maar wij staan je graag te woord voor deskundig en persoonlijk advies over mestonderzoek,wormen en wormbestrijding. Dus bel gerust +31(0)6 20 62 88 99

Mestlab.eu : 4 caring professionals.
8 April 2019

ESDOORNALARM !
Bron: Paardenpunt Vlaanderen.

Het aantal gevallen van atypische myopathie blijft de laatste dagen maar stijgen.

Er wordt aangeraden in de mate van het mogelijke:

• Tijdelijk de toegang te beperken tot weiden die zaailingen van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) bevatte (of eventueel deze delen af te sluiten voor de paarden).

• De tijd die het paard doorbrengt op de weide te beperken (de meeste klinische gevallen stonden langer dan 6 uur/ dag op de weide) en eventueel de paarden te voederen alvorens ze op de weide te laten.

• Een weiderotatie te organiseren zodat de paarden enkel op weiden met voldoende gras staan.

• Geen hooi of ander voeder op dezelfde grond te plaatsen.

• De zaailingen zo vroeg mogelijk te verwijderen (maaien, vermalen…; eventueel kunnen ze zelfs verbrand worden). Vermijd toxische producten i.v.m. milieubescherming. Opgelet, de paarden kunnen op dat moment nog niet op de weide gelaten worden omdat zelfs de gehooide zaailingen toxines kunnen bevatten. Er wordt aangeraden te wachten tot de zaailingen volledig zijn afgebroken en het gras voldoende is gegroeid.

• De omliggende esdoorns eventueel te verwijderen om te vermijden dat ze bloemen en zaden produceren die op het weiland terecht komen.

Zowel dierenartsen als paardenhouders/eigenaars die geconfronteerd worden met een geval van esdoornvergiftiging worden verzocht om dat door te geven aan het meldpunt:

• Voor paardenhouders/eigenaars: http://labos.ulg.ac.be/myopathie-aty…/…/declare-case-owners/ • Voor dierenartsen: http://labos.ulg.ac.be/…/veterin…/declare-case-veterinarian/

Mestlab.eu : 4 caring professionals.
14 April 2019

NU TEKEN-KAART GRATIS BIJ MESTONDERZOEK !

De beruchte teken zijn geleedpotige parasieten die gevaarlijk zijn voor mensen, paarden en honden.

De ziekte van Lyme die wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie, wordt overgedragen door de teek.

Iedereen die met paard en hond in de natuur komt loopt dan ook risico.

Maar teken zijn ook simpel te verwijderen met de zgn. Tekenkaart die je als een soort creditcard bij je kunt dragen.

Ter gelegenheid van ons 7 jarig jubileum geeft Mestlab.eu vanaf nu (zolang de voorraad strek) gratis een teken-kaart cadeau bij alle bestellingen.

Zo kun je jezelf, je paard en je hond optimaal beschermen.

Mestlab.eu : 4 caring professionals.
10 Juni 2019

MESTLAB.EU op HORSE EVENT 2019

Het 18e Horse Event is op 13, 14 en 15 september bij Expo Haarlemmermeer.
Traditiegetrouw is MestLab.eu hierbij aanwezig met een informatieve stand en leuke, speciale beursaanbiedingen !

Maandag 10 juni start de kaartverkoop en profiteer je van een kortingstarief.

Bestellen doe je via Ticketshop. Let op dat je de juiste dag selecteert bij het bestellen van je ticket(s).
Heb je vragen over de Ticketshop? Neem dan contact op met Ticketpoint, op telefoonnummer: 0900-9000 8000.

Mestlab.eu : 4 caring professionals.
19 Juni 2019

Opgelet voor oprukkend Jacobskruiskruid !

Jacobskruiskruid vormt een ernstig gevaar voor paarden, pony´s, koeien en ezels. Het eten van dit kruid kan voor deze dieren de dood betekenen. Overleven zij een vergiftiging, dan zullen zij nooit volledig herstellen. Een paard zal normaliter geen jacobskruiskruid eten, maar herkent het niet in gedroogde vorm (hooi bijv.).

Jacobskruiskruid valt erg moeilijk te bestrijden en vermenigvuldigt zich razendsnel. Het is dus alarmerend om elke zomer opnieuw te moeten vaststellen dat dit gevaarlijke kruid steeds meer voorkomt. Ook vandaag is dit weer overduidelijk. Jacobskruiskruid verovert talloze weiden, natuurgebieden, perceelranden, wegbermen... Sommige staan zelfs overvol.

Je kunt jacobskruiskruid bestrijden door de plant handmatig te verwijderen (met wortels) of herhaaldelijk te maaien (voor de zaadzetting). Je treed daarnaast best preventief op door de weide regelmatig te maaien en te bemesten zodat er een grastapijt met goed gesloten zoden ontstaat waarin jacobskruiskruid geen kans tot kieming krijgt. Ook de natuurlijke vijanden van de plant, waaronder de rupsen van de mooie jacobsvlinder, worden op sommige plaatsen gebruikt om de plant te bestrijden.

Jacobskruiskruid komt regelmatig voor op wegbermen, in natuurgebieden, … en verspreidt zich via daar verder. Chemische bestrijding is hier in principe niet toegelaten. Plaatselijk regelmatig kort maaien en bloei vermijden helpt verspreiding in aanpalende graas- en hooiweiden te voorkomen.

Bron: PaardenPuntVlaanderen.

MestLab.eu : 4 caring professionals
25-6-2019

Eikenprocessierups : zelf snel en eenvoudig verwijderen.

Vanwege de omvang van de Eikenprocessierups-plaag zijn momenteel niet of nauwelijks bestrijdingsbedrijven te vinden die tijd voor je hebben. Reden voor MestLab.eu om – op eigen terrein – zelf in actie te komen. Niemand wil immers dat zijn / haar paarden last hebben van wormen of dit andere soort nare beesten.

Een verantwoorde doe-het-zelf methode is eenvoudig en effectief.

Wat je nodig hebt:
a) Spuitbussen lijm
b) Beschermende overall met gezichtsmasker
c) Goed sluitende sterke handschoenen
d) Dierenartshandschoenen (lange) daaroverheen
e) Een ladder / hoogwerker

Werkwijze:
1) Identificeer een nest en klim er bij
2) Spuit het nest rondom in met lijm en wacht heel even
3) Grijp in één keer het hele nest met de handschoen
4) Trek de handschoen binnenstebuiten en knoop hem dicht
5) Deponeer de nesten in een verbrandingsoven / - ton

Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch nog wat last van jeuk krijgen dan helpt waterpokkenschuim prima (weer zo´n goede tip van onze paardenarts Lonneke).

MestLab.eu : 4 caring professionals
5 Juli 2019

VRIJHEID, BLIJHEID : MESTLAB.EU ARRANGEMENT

Wil jij wel met regelmaat én korting mestonderzoek voor je paard laten doen maar zelf geheel bepalen wanneer ?

Dan is het MestLab.eu Arrangement ideaal voor je !

Het Arrangement omvat 3 aparte complete mestonderzoeken die je in 1 keer toegezonden krijgt en jij bepaalt zelf wanneer je ze naar ons instuurt.

Voor slechts € 38,01 worden de 3 sets naar je opgestuurd.

Bestellen doe je via : www.mestlab.eu onder Aanvragen.

MestLab.eu : 4 caring professionals.
14 Juli 2019

BIJZONDERE MIJLPAAL : 7 JAAR MESTLAB.EU

MestLab.eu bestaat 7 jaar en dat gaan we op Horse Event samen met jullie vieren met spectaculaire beursknallers !

Onze eerste gasten Karel en Karolientje hebben zich al gemeld dus hou deze pagina in de gaten en reserveer 13, 14 en 15 september in je agenda !

MestLab.eu : 4 caring professionals.
17-7-19

RELATIE ZAND > > WORMEN : RESEARCH

Al ruim 14 maanden zien we steeds meer zand in onze mestmonsters. En ook een toename van het aantal monsters dat positief is op bloed- en spoelwormen.

Op het oog is er duidelijke en logische samenhang tussen de aanwezigheid van zand én wormen omdat zand het biologisch evenwicht in het maag-darm-systeem verstoort en zo de natuurlijke weerstand beïnvloedt.

De gevonden waarden zijn voor MestLab.eu reden genoeg om een nader onderzoek te gaan doen naar de mogelijke correlatie(s) tussen zand en wormen !

Dit zal zeker de nodige tijd in beslag gaan nemen, maar uiteraard houden we jullie op de hoogte.

Reacties en ervaringen die je wilt delen zijn natuurlijk ook zeer welkom via FB / info@mestlab.eu.

MestLab.eu : 4 caring professionals
21 Juli 2019

NOG ZO’N ONGENODE GAST: DE SCHURFTMIJT.

Gelukkig treffen we bij MestLab.eu maar zelden een schurftmijt aan tijdens mestonderzoek maar soms is het raak. Deze parasieten – kleiner nog dan luizen – veroorzaken beenschurft, vooral bij paarden met veel behang.

Symptomen zijn o.a. korstjes en schilfers laag op de benen, jeuk aan de benen dus schuren, bijten en stampen, kale plekken en haaruitval.

Schurftmijten zijn taaie overlevers en erg besmettelijk. Het zijn geen schimmels of bacteriën en het allerbelangrijkste is je dierenarts diagnose te laten stellen zodat je het juiste middel krijgt. Meestal betekent dat meerdere ontsmetten door te wassen.

Ook stal en alle materialen (incl. dekens, zadeldekjes, etc.) zullen gereinigd moeten worden.

Parasitaire besmettingen komen vooral voor bij paarden met lage weerstand. Een goede conditie en hygiëne zijn dus altijd de beste preventie.

MestLab.eu : 4 caring professionals.
2 augustus 2019

Droogte geeft ander gras en (worm-)risico’s !

Door de droogte van de afgelopen tijd hebben veel weilanden een tekort aan vocht waardoor gras merkbaar anders groeit en ook zandproblemen kunnen ontstaan.

Droge weides geven extra risico op het binnenkrijgen van zand bij het grazen wat de maag-darm-flora van een paard verstoort. Dat kan leiden tot een verminderde weerstand tegen parasitaire wormen. MestLab.eu test altijd tevens op zand maar je kunt dat ook eenvoudig zelf doen. Zie onze FB post van 22-3-19. Heeft een paard zand in de mest geef dan een psyllium (zandweg) kuur.

De omzetting van zonlicht (UV straling) in energie, oftewel de aanmaak van suikers, gebeurt overdag. De plant groeit doordat suikers worden omgezet in plantmateriaal. Bij droogte gebeurt dit minder waardoor gras wel suiker aanmaakt, maar niet of weinig groeit. De gehaltes van gras wijzigen dus: het suikergehalte stijgt, het eiwitgehalte daalt en de vezeltoename is zeer beperkt.

Een hoger fructaan-gehalte geeft extra risico’s voor hoef- en spierbevangenheid. Paarden die daarvoor gevoelig zijn bijv. door overgewicht kunnen dan ook maar beperkt de weide in.

Een lager eiwitgehalte is geen probleem omdat gras normaal teveel eiwit heeft. Maar merries met veulens hebben wel een sterkere eiwitbehoefte. Voor hen kan het gras door de droogte nu te weinig eiwit bevatten zodat de merrie minder melk maakt en de groei van het veulen kan vertragen.

Bijvoeren van eiwitrijk voedsel zoals speciale merriebrok of luzerne kan dus nuttig of zelfs noodzakelijk zijn.

MestLab.eu : 4 caring professionals.
.

13-8-2019.

EIKENBLAD, EIKELS, TANNINE, BLAUWZUUR EN ONZIN.

Eikels bevatten 7-9% tannine oftewel looizuur, waarbij de groene eikels een hoger gehalte hebben dan de rijpe exemplaren. Ook eikenbast en eikenbladeren bevatten dit looizuur dat zich in de darmen bindt aan ijzer en eiwitten. Tannine zit ook druiven, in rode en witte wijn en in thee. Maar zijn eikels of thee daarom levensgevaarlijk ? .

In veel natuurgebieden worden paarden gehouden om het landschap open te houden en te dichte bebossing tegen te gaan. Ze eten schors, twijgen en vruchten van bomen en struiken. Dus ook van eiken. Dit eetgedrag leert je hoe je paarden moet voeren. .

Alle onderzoeken vermelden dat ´alleen grote tot zeer grote hoeveelheden´ leiden tot vergiftigingsverschijnselen met ernstige maag-darmontsteking. In lichte gevallen komen spijsverteringsstoornissen voor die gepaard gaan met verstopping en bloederige diarree. De hoeveelheden die onze paarden snoepen, naast hooi en gras, zijn dan ook niet echt verontrustend. .

Wetenschappelijke onderzoeken vermelden dat vergiftiging bij paarden uiterst zelden voorkomt. Af en toe lees je een bericht dat een paard overleden zou zijn door een eikelvergiftiging. Theoretisch is dat dus mogelijk. Maar dan alleen als een weiland zo kaalgevreten is dat het paard alleen nog maar eikels als voer vindt. Tja, wat moet zo’n arm dier anders eten? .

Blauwzuur bevat een eik in het geheel niet. Niet in de schors, niet in het blad en niet in de vruchten. Toch blijven sommige eikels deze onzin schrijven en het steekt ieder jaar weer de kop op. .

Heb je eikenbomen in of rond je wei ? Zorg dan gewoon dat je paard normaal te eten heeft, hou je paard(en) goed in de gaten zoals je dat altijd toch al doet en laat je niet gek maken ! .

Mestlab.eu : 4 caring professionals.
31 aug 2019

MESTLAB.EU GOES SWEDEN

A limited number of Swedish customers actually uses our expertise. Recently we entered into a collaboration with Djurkliniken Små Tassar in Nybro. As per Sept. 1st we now do offer our manure researches throughout all Sweden.

Thanks to our leading market-position and intensive cooperation with equine specialists in several countries, MestLab.eu can always provide its customers with optimal advice tailored for everyone´s horse.

MestLab.eu : caring 4 your horses.